Afkitten van het glas met glaskit

Voor het afkitten van glas gebruikt u bij voorkeur een elastisch blijvende glaskit. Er zijn diverse merken in de omloop maar wij adviseren u altijd een MS polymeerkit te gebruiken. In ons geval is dat Hybriseal 2PS van Den Braven. Deze kit is in meerdere kleuren verkrijgbaar (namelijk: bruin, grijs, wit en zwart). Wij kiezen voor Hybriseal 2PS omdat deze kit de perfecte hechting heeft op glas, de glaslat en het kozijn. De kit is blijvend elastisch en zeer goed overschilderbaar, waarbij de verf ook nog eens op de kit hecht.

De Hybriseal 2PS is echter wel lastig te verwerken omdat ze erg klevend is. Daarom is het noodzakelijk om direct goed te werken. Om dit te doen is het nodig dat je precies weet wat je doet. Glas afkitten moet namelijk ‘vol en zat’ gebeuren, ofwel zonder bubbels en niet geraakte stukken. Een niet juist gekitte rand zal er namelijk toe leiden dat de kitrand water zal toelaten tot het hout, wat vervolgens weer houtrot met zich meebrengt. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom leggen wij hier aan u uit hoe u afkit.

Werk zorgvuldig en volg onderstaande stappen:

  1. Plaats de koker in het kitpistool en snij de kop los. Hierop plaats je de plastic tuit;
  2. Snijd deze tuit in de punt schuin af met een scherp mesje op een opening van ca. 5mm;
  3. Kit de opening tussen glas, glaslat, sponning en glas gelijkmatig vol (om een gelijkmatig te kitten en geen ‘bubbels en bellen’ te krijgen trekt u een rechte lijn met de kitspuit en voert u constante druk uit);
  4. Strijk met een kwastje of met een zeepspuit (zeepsopwater) ruim over de kit;
  5. Lepel met een afkitlepeltje (rubson) de overtollige glaskit van het glas en de glaslat;
  6. Laat de kitrand zeker een dag drogen voordat u het glas wast.