Wanneer u rondkijkt op de site van XL-Glas of op een willekeurige andere site over glas zult u merken dat er vaak gepraat wordt over gehard glas. Toch vragen veel mensen zich af wat dit eigenlijk is en waarvoor het gebruikt wordt. Kort gezegd is het een soort veiligheidsglas, dat voorkomt dat iemand zich aan glas kan snijden of er doorheen kan vallen. Dit glas is 9 keer zo sterk dan normaal glas. 

Gehard glas is glas dat een speciaal productieproces heeft. Het glas wordt eerst op maat gesneden en de scherpe randen worden geslepen. Daarna wordt het glas in een oven geschoven en een paar minuten verhit tot ongeveer 600 °C. De buitenkant wordt sneller warm dan de binnenkant, en wanneer de glasplaat uit de oven wordt getrokken ontstaat er een enorme spanning tussen de buiten- en binnenkant. Hierdoor houdt de ruit zichzelf bij elkaar, en is deze zeer moeilijk te breken. Wanneer het glas echter toch breekt (dit is alleen mogelijk wanneer een scherp voorwerp de kern raakt) valt het in duizenden kleine stukjes uiteen, waardoor er vrijwel geen kans is op diepe snijwonden.

Omdat gehard glas, zoals hierboven beschreven, meer veiligheid oplevert wordt het ook vaak gebruikt in situaties waarin dit vereist of dringend gewenst is. Hierbij kunt u denken aan glazen deuren in openbare ruimten, jachtbouw, bushokjes, balustradeglas, etc. De mogelijkheden zijn eindeloos. Op onze site zijn nog meer verschillende en interessante toepassingen van gehard glas te vinden.

Heeft u nog vragen, belt u dan gerust en vrijblijvend de klantenservice van XL-Glas. Onze adviseurs weten u alle voor- en nadelen in beeld te brengen. 

Wilt u meer informatie ontvangen over de verschillende soorten glas? Meld u dan nu aan!

Gebruikte producten > link naar shop

Projecten met betrekking tot dit product