Houtrotherstel: hoe verwijder ik de houtrot?

Goed en deugdelijk houtrot herstellen is een best kunstig werk. Het belangrijkste aspect is om als eerste het ‘aangetaste hout’ voldoende te verwijderen.

Houtrot verwijderen kan gebeuren met bijvoorbeeld een scherpe beitel maar een professional zal hiervoor meestal een houtrotfrees gebruiken. Door met hamer en beitel of de frees alle losse houtrot verwijderd te hebben wordt het ‘gezonde hout’ zichtbaar. Maar let op, in de randzone is het gezonde hout vaak al aangetast wat niet met het blote oog te zien is. Daarom wordt er doorgaans tot zeker 1 centimeter ook in het gezonde hout weg gefreesd of gehakt.

Verwijder hierna alle losse schilfers met een stoffer of stofzuiger. Nu kan het kopse hout geïmpregneerd worden met een epoxy impregnaat. Dit kan een universeel impregnaat zijn die vooraf aan het reparatiemiddel wordt gestreken met een wegwerpkwast. Een impregnaat als Impregneer OV zorgt bijvoorbeeld voor het opheffen van de zuiging van de kopse zijde van het hout, maar ook voor voldoende hechtvlak voor het reparatiemiddel. Laat nu de impregnaat een tijdje drogen zoals aangegeven op de verpakking.

Na de droging van het impregnaat kan overgegaan worden op het opvullen van het te repareren gat. Er zijn hiervoor snel- en langzaamdrogende reparatiemiddelen in de handel. Voor deze middelen kan gesteld worden dat hoe langer de droogtijd is, hoe flexibeler en hechtender de epoxymassa is. Hierom gebruikt Vakwerkhuis voor grote gaten veelal Zusex reparatiecompound of RepairCare 16 uurs. Voor kleinere reparaties zijn bijvoorbeeld de Repair Care 4 uurs en 1 uurs geschikt.

Breng de epoxy aan in het gemaakte gat en modelleer dit naar het kozijn. Na de droging kunt u dit schuren en grondverven, waarna u het complete kozijn kunt afwerken met lak.