Het plaatsen van isolatieglas in oude (al eerder gebruikte) kozijnen

Allereerst is het nodig dat u uw glas controleert op eventuele breuk of deformaties. Controleer ook of de afmeting van het glas in de daarvoor bestemde glasopening past.

Het is zaak dat u uw gebruikte kozijnen in orde brengt:

  1. Demonteer de oude glaslatten en verwijder door middel van schrapen de oude kitzomen. Als dit lastig gaat wil verwarmen door middel van een föhnen het werk vaak enigszins bespoedigen;
  2. Haal voorzichtig het oude glas uit de sponning. Bij gebroken glas is het wijs om eerst beschermfolie over de schermen te plakken zodat het glas niet in uw handen uit elkaar valt. Let op! Gebruik altijd stevige glashandschoenen en oogbescherming. Glas is scherp en kan diepe snijwonden veroorzaken!;
  3. Nu het oude glas verwijderd is moet de sponning (de plek waar het glas komt) schoon gemaakt worden. Kaal hout moet gegrond worden met grondverf.
  4. Maak ook de glaslatten pasklaar zodat u deze later gelijk kunt pakken;
  5. Plaats de glasblokjes of glaskeggen in de sponning (ca. 15 tot 20 cm uit de hoeken);
  6. Plak op de sponningrug in het kozijn of raam het glasband (bij voorkeur 9×4 mm). Houd dit band 5 mm lager dan de bovenzijde (in verband met afkitten glas). Plak tevens op de achterzijde van de glaslat het glasband (bij voorkeur 9×4 mm) en houd dit band 5 mm lager dan de bovenzijde (i.v.m. afkitten glas).
  7. Til nu het glas in de opening en druk het tegen de geplakte sponningrug. Stel het glas in de opening door aan de onderzijde glasblokjes of op de schuine zijden glaskeggen te plaatsen.
  8. Pak de bovenste glaslat en spijker deze in de sponning met het glasband strak tegen het glas;
  9. Plaats de onderlat en daarna de zijlatten;
  10. Kit tenslotte het glas af. De kitrand moet zeker een dag drogen voor u het glas gaat wassen.