Figuurglas is normaal glas waarin een figuurtje is verwerkt. Het is zeer geschikt als decoratieve afscheiding, omdat figuurglas niet geheel doorzichtig is. Ook is dit glas vaak te zien in (voor-)deuren.

Figuurglas heeft een apart productieproces. Natuurlijk wordt eerst het glas gemaakt, hoe dit gaat kunt u lezen op onze site, XL-Glas.nl, onder het kopje ‘floatglas’. Daarna wordt het hete glas tussen twee walsen doorgevoerd, waarin in spiegelbeeld het te maken figuur is aangebracht. Omdat de walsen hol zijn en intern met water worden afgekoeld, koelt het glas ook sterk af wanneer het tussen de walsen doorgaat. Daarna wordt het glas over een lopende band gevoerd om verder af te koelen. Wanneer het is afgekoeld en de spanning uit het glas is weggetrokken wordt het figuurglas op maat gesneden. Wanneer een ander motief gewenst is worden de walsen eenvoudig verwisselt en kan er een andere soort figuurglas geproduceerd worden.

Omdat figuurglas van zichzelf enkelglas is, is het niet isolerend. Gelukkig kan het ook in combinatie met isolatieglas gebruikt worden, waardoor u van beide de voordelen hebt. Bij deze samenstelling is 1 van de glasplaten figuurglas. Ook is figuurglas te gebruiken als veiligheidsglas. Hierbij moet echter wel goed gekeken worden naar de diepte van het figuur. Wanneer deze te groot is kan er een te grote spanning opgebouwd worden in gelaagd glas, waardoor het glas gaat scheuren. Het is dan mogelijk om het glas te harden en dan pas te lagen.

XL-Glas.nl heeft de kennis in huis om u verder te informeren over alle soorten figuurglas. Met vragen kunt u altijd vrijblijvend onze klantenservice bellen, onze adviseurs helpen u graag verder.

Wilt u meer informatie ontvangen over de verschillende soorten glas? Meld u dan nu aan!